Waarom all season banden?

winterbanden
winterbanden

©Brand X Pictures

Voor personen die niet graag de autobanden verwisselen bij de overgangen van winter en zomer bestaat er een middenweg, all season banden. All season banden, ook wel 4-seizoenenbanden genoemd, zijn een compromis tussen winterbanden en zomerbanden.

Qua vorm en omvang zijn er geen direct waarneembare verschillen tussen winterbanden, zomerbanden en all season banden. De verschillen zitten in het profiel van de banden en de rubbersamenstelling van het loopvlak. Deze zorgen voor een andere interactie met het wegdek onder winterse omstandigheden dan onder zomerse omstandigheden, waardoor de wegligging en de remweg van de auto optimaal blijven.

Winterbanden

Bij winterbanden zijn de meeste lamellen (de inkepingen in de profielblokken) dwars op de band geplaatst om extra grip te creëren bij het accelereren en het remmen. Door de dwarse ligging van de inkepingen ontstaan al bij kleine inspanningen vier aangrijpingspunten op het wegdek. Dit komt goed van pas als het wegdek koel en glad is.
Bij winterbanden is bovendien de rubbersamenstelling van het loopvlak erop gericht om het rubber ook bij lage temperaturen flexibel te houden.

Zomerbanden

Bij zomerbanden liggen de lamellen in het profiel voornamelijk in de rijlijn van de band en hebben slechts één aangrijpingspunt op het wegdek. Dit vermindert de rolweerstand die de band ondervindt van het wegdek en komt goed van pas als het wegdek heet en droog is.

Bij zomerbanden is bovendien de rubbersamenstelling van het loopvlak erop gericht dat het rubber bij hoge temperaturen niet te flexibel wordt.

Het voordeel van all season banden

Een jaar kent niet twee maar vier seizoenen. Ook is het een gegeven dat de seizoenen minder afgebakend en consistent zijn dan voorheen. Het kan in de zomer vaak koel en glad zijn op de weg en in de winter vaak relatief droog.

Zomerbanden hebben onder winterse wegomstandigheden (koel en glad) minder grip op de weg dan gewenst. De auto wordt moeilijker bestuurbaar, de remweg wordt aanzienlijk langer en het rolgeluid van de banden over het wegdek wordt hoorbaar luider.

Bij winterse weersomstandigheden presteren all season banden beter dan zomerbanden (wat minder dan winterbanden).
Winterbanden hebben onder zomerse wegomstandigheden (heet en droog) meer grip op de weg dan gewenst. Het besturen van de auto wordt zwaarder, het brandstofverbruik wordt hoger en de slijtage aan de banden wordt groter.
Bij zomerse weersomstandigheden presteren all season banden beter dan winterbanden (wat minder dan zomerbanden).

Conclusie: All season banden beschikken over belangrijke kenmerken van zowel winter- als zomerbanden en zijn het hele jaar geschikt voor de Belgische weersomstandigheden. All season banden kan je hier kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © AVA21 2019